Uleiul uzat este considerat un deșeu periculos, care generează un impact major asupra mediului. Prin prisma compoziției sale, el necesită o gestionare eficientă, deoarece dacă este colectat corespunzător, el poate fi reciclat, devenind astfel o resursă importantă pentru numeroase industrii.
Prin urmare, generatorii de uleiuri uzate trebuie să se asigure că respectă toate prevederile legislative privind gestionarea acestui deșeu, în special cele ce privesc etapa de colectare.
Importanța colectării corecte a uleiurilor uzate
Uleiul uzat poate fi valorificat în foarte ramuri ale industriei și nu numai, doar dacă este colectat corect. În esență, posibilitatea lui de a deveni un combustibil de bază aduce un mare beneficiu mediului înconjurător – conservarea resurselor naturale.
De aceea, focusul acestor agenți economici trebuie să se îndrepte către garantarea unui proces de colectare, în acord cu prevederile legale.
Cum se poate realiza o colectare corectă? Ei bine, agenții economici trebuie să se documenteze asupra Ordonanței de Urgență nr.92/2021, în cadrul acesteia fiind prevăzute măsurile ce trebuie respectate în acest sens.
Astfel că, întreprinderile trebuie să se asigure de îndeplinirea următoarelor aspecte:
- colectarea separată a cantității totale de ulei uzat, rezultat din activitate în recipiente rezistente, închise etanș (de reținut că uleiurile uzate nu trebuie sub nicio formă amestecate);
- depozitarea corectă a acestor rezervoare, în încăperi special amenajate din punct de vedere tehnic;
- predarea cu titlu gratuit a acestor rezervoare cu ulei uzat către o firma colectare deseuri, aceasta fiind autorizată pentru procesele de colectare, valorificare și/sau eliminare a acestui tip de deșeu.
Colaborarea cu o firma de colectare deșeuri oferă avantaje incontestabile. Pe lângă îndeplinirea obligațiilor legale, agenții economici vor avea certitudinea că aceste deșeuri sunt manipulate corect, beneficiind astfel de soluții integrate privind managementul deșeurilor.
Aceste societăți economice trebuie să conștientizeze că o gestionarea incorectă a acestor deșeuri este o abatere, sancționată aspru.
Spre exemplu, dacă se constată o încălcare a legislației în cadrul unei inspecții efectuate de Garda de Mediu, întreprinderea riscă nu doar amenzi, ci și încetarea activității dacă se constată riscuri majore pentru mediu.
Concluzii
Este o prioritate pentru orice generator sau deținător de uleiuri uzate să asigure o colectare corespunzătoare a acestor deșeuri. În măsura în care întâmpină dificultăți, cea mai bună soluție este să apeleze la o firmă care îl poate ajuta cu soluții sigure și eficiente privind managementul deșeurilor.
În acest sens, un partener pentru aceste societăți economice este Indeco Grup, care oferă servicii de colectare deșeuri periculoase/nepericuloase și soluții pentru rezolvarea situațiilor problematice cu care aceștia se confruntă din perspectiva gestionării deșeurilor.