Meniu

Ce sunt si cum functioneaza presostatele mecanice?

Cubick 2 ani in urmă 13

Presostatele mecanice in constructie compacta asigura un control sigur al presiunii, de exemplu in pompe, compresoare si masini de lucru mobile. Indiferent de aplicatie, acestea functioneaza pe principiul arcului pretensionat, cu o diafragma sau un piston ca element de masurare. Cu acest principiu de functionare, actioneaza doua forte:

  • Presiunea de proces

Acest lucru determina reactia elementului de masurare al presostatului. Prin urmare, instrumentele sunt concepute in doua moduri. In cazul presiunilor de proces scazute, presostatele mecanice sunt, prin urmare, echipate cu o diafragma (datorita suprafetei mari care absoarbe presiunea), in timp ce pentru presiuni mai mari sunt echipate cu un piston cu suprafata mica.

  • Forta arcului pretensionat

Acesta este setat de surubul de reglare al presostatului. Cu cat surubul este rotit mai mult, cu atat mai mare este forta elastica pe care trebuie sa o invinga elementul de masurare. Acest lucru este insotit de o crestere a valorii punctului de comutare. Geometria arcului este proiectata pentru a se potrivi cu domeniul de comutare necesar. 

In conformitate cu principiul de functionare al presostatului mecanic, punctul de comutare este definit de gradul de pretensionare a arcului. Acesta este setat pe masura ce presiunea creste, iar punctul de resetare este setat corespunzator pe masura ce presiunea scade.

Care sunt beneficiile utilizarii unui presostat? 

Presostatul sau comutatorul de presiune, cum mai este acesta cunoscut, este ideal pentru reglarea automata a pompei, indiferent daca aceasta este scufundata sau montata la suprafata. In plus, utilizarea unor astfel de presostate ofera si o serie de beneficii, printre care se afla si economia de timp – datorita comutarii automate a pompei – o gestionare mai echilibrata a apei, precum si o instalatie de pompare automata care respecta standardele electrice actuale.

In ceea ce priveste reglarea setarilor unui comutator de presiune, aceasta se face in functie de puterea nominala a pompei, in cazul unei pompe cu o putere mai mare de 1,1 kW, de exemplu, va trebui instalat un conector de alimentare standard sau un releu in amonte. De asemenea, trebuie urmarit nivelul de presiune din interiorul sistemului deoarece in cazul unui presostat manual, reglarea presiunii se face manual. 

Scris de