Meniu

Ce este frenectomia si cand este indicata?

Cubick 2 ani in urmă 20

Glandele bucale sunt benzi de tesut conjunctiv fibros, musculare sau ambele, acoperite cu o membrana mucoasa situata in linia mediana si de origine congenitala. Exista trei parti: superioara, inferioara si linguala. 

Buzele si bretelele linguale sunt adesea trecute cu vederea in cadrul examinarii orale sistematice, deoarece rareori sunt o problema. Cu toate acestea, aceste structuri pot provoca anumite anomalii sau tipuri de patologii, care sunt in esenta: probleme ortodontice-ortopedice, proteze, modificari fonetice sau patologie parodontala.  De obicei, pentru a se remedia problemele se apeleaza la frenectomie.

Ce este frenectomia?

Frenectomia consta in indepartarea completa a frenului, prin excizie simpla sau excizie romboida, efectuata sub anestezie locala infiltrativa. 

Frenectomie poate fi deci prin excizie simpla, adica prin efectuarea sectiunii sau taierii frenulului cu foarfece sau bisturiu si sutura ulterioara. Nu este o tehnica recomandata, deoarece excesul de tesut nu este indepartat, cicatricea este in aceeasi directie a frenului si nu este posibila prelungirea.

Cealalta tehnica, excizia romboida, se distinge prin doua etape. Mai intai se taie insertiile frenului si in gingia vestibulara si apoi se indeparteaza portiunea intermediara a frenului si a fibrelor transalveolare.

Pentru a face acest lucru, sunt plasate doua pensete hemostatice, una atasata la buza si cealalta la gingia atasata, insertiile la buza sunt taiate cu foarfece sau bisturiu. Odata ce pensetele sunt indepartate, ramane o rana romboida, apoi se efectueaza hemostaza si sutura. De asemenea, frenectomia poate fi efectuata si cu laser.

Cand este indicata frenectomia?

Frenectomia este necesara in diferite situatii, mai ales ca frenul are rolul de a asigura mobilitatea unei parti a corpului, fiind intalnit in general la buza superioara, buza inferioara sau frenul lingual. Prin urmare, frenul poate reprezenta o problema importanta pentru stomatologie, in special pediatrica, deoarece un fren scurt sau cu o pozitie incorecta poate afecta dezvoltarea corecta a danturii copiilor. 

Liniile directoare terapeutice pentru un fren labial superior pe dentitia definitiva sunt urmatoarele: daca exista o diastema cu incisivi centrali erupti, se poate opta pentru ortodontie, dar, in cazul in care este o problema cu forma frenului sau cu dimensiunea acestuia, recomandarea este ca pacientul sa faca o frenectomie pentru remediere a problemei.

Scris de