Meniu

Tratament infectie urinara femei

Cubick 1 an in urmă 12

Infecțiile urinare (ITU) afectează peste 150 de milioane de oameni din întreaga lume și, prin urmare, sunt printre cele mai frecvente și recurente afecțiuni medicale, în special în rândul femeilor. Cel mai adesea, tratamentul se efectuează cu antibiotice. Cu toate acestea, există opțiuni naturale, cu beneficii dovedite, care pot ajuta și în acest proces. Printre aceste tratamente naturiste, amintim extractul de usturoi și D-manoza. În cele ce urmează vom află mai multe despre acești compuși naturali, inclusiv anumite obiceiuri care ajută la menținerea sănătății tractului urinar.

Obiceiuri pentru o bună sănătate a tractului urinar

Unele practici simple pot contribui la prevenirea infecțiilor urinare. Printre acestea se numără:

– Bea în medie 2 litri de apă în timpul zilei. De asemenea, este posibil, cu sfatul medicului sau al unui nutriționist, să bei băuturi cu acțiune diuretică, precum ceaiul verde, hibiscus, coada-calului și fenicul, deoarece ajută la diluarea urinei și la creșterea excreției urinare.

-Urinează ori de câte ori simți nevoia. Nu ar trebui să „ții”, pentru că dacă ai vreo bacterie prezentă în vezică, aceasta se poate înmulți și îngreunează sistemul de apărare al organismului să o elimine. Pe de altă parte, urinând frecvent, majoritatea bacteriilor sunt eliminate, reducând riscul unor eventuale infecții.

-Pentru femei, după ce au fost la toaletă, trebuie să curățe întotdeauna zona din față în spate (și niciodată invers!). De asemenea, folosește hârtie igienică sau un șervețel umed, ambele fără parfum.

-Evită utilizarea deodorantelor intime, deoarece acestea pot provoca iritații.

-Poartă lenjerie de corp din bumbac, mai ales în zilele caniculare (evită materialele sintetice), și nu sta toată ziua într-un costum de baie ud.

Cum apare o infecție a tractului urinar?

Infecția se dezvoltă prin aderarea anumitor bacterii la tractul urinar. Acest lucru se întâmplă pentru că au fimbrie, un fel de „brațe”, care se agață de pereții uretrei. Fimbriele, la rândul său, produc un tip de „clei”, numit adezină, care întărește această aderență, permițând bacteriilor să se înmulțească și să producă toxine care provoacă deteriorarea celulelor țesuturilor.

De ce femeile au mai multe infecții ale tractului urinar?

În general, anatomia feminină joacă un rol semnificativ în dezvoltarea infecțiilor urinare. Asta pentru că uretra femeii este mai scurtă și mai aproape de anus, fiind diferită de uretra masculină, ceea ce facilitează accesul bacteriilor în vezică. Acolo, ele aderă la celulele mucoase de-a lungul tractului urinar, colonizează și proliferează. Cu toate acestea, tot în tractul urinar bacteriile se confruntă cu o combinație formidabilă de mecanisme de apărare, care includ fluxul de urină și diverși factori antimicrobieni. Dar atenție! Această apărare poate fi afectată atunci când imunitatea este mai scăzută, fiind unul din factorii care duc la amplificarea procesului de apariție a inflamației la nivelul vezicii urinare sau ale tractului urinar inferior, cunoscută sub numele de cistita.

Cum să tratezi natural infecția tractului urinar?

Un tratament infecție urinara femei va depinde de tipul de bacterie sau infecție diagnosticată de medic și, prin urmare, poate fi recomandată utilizarea de antibiotice sau a altor opțiuni naturale cu beneficii dovedite, precum extractul de usturoi, merișor și D-manoză. De asemenea, este de menționat că indiferent de metodă de tratament, este foarte important să urmezi până la final recomandările medicale și să nu suspenzi tratamentul, chiar dacă se observă îmbunătățiri semnificative.

Extract de usturoi pentru infecția tractului urinar

Potrivit unui studiu, extractul de usturoi poate fi o armă eficientă împotriva bacteriilor patogene și a utilizării acesteia, una dintre modalitățile naturale de tratare a infecțiilor tractului urinar.

Studiul a constatat că extractele de usturoi au demonstrat că au o activitate bună împotriva tulpinilor de bacterii rezistente la mai multe medicamente, mai ales dacă tratamentul cu antibiotice a avut un efect redus sau deloc.  În acel studiu, echipa a descoperit că aproximativ 82% dintre bacteriile rezistente la antibiotice erau susceptibile la extractul apos brut de Allium sativum. Poți achiziționa extract de usturoi de la plantum.ro.

D-manoză pentru infecția tractului urinar

Cu o utilizare eficientă dovedită de zeci de ani, D-manoza și-a arătat eficiența în tratamentul infecțiilor urinare cauzate de bacteria E. Coli, diagnosticată frecvent în acest tip de afecțiune.

D-manoza este produsă de organismul nostru, dar se găsește și în legume, precum broccoli și vinete, în fasole și fructe, precum mure, mere, piersici și, în cantități mai mari, în merișoare.

Odată legate de D-manoză de către fimbrii, bacteriile nu pot adera la suprafața tractului urinar și sunt expulzate din vezică prin urină. Acest lucru se datorează faptului că funcționează ca un fel de “mătură” care, atunci când trece prin tractul urinar, elimină toate bacteriile din vezică, împreună cu urină. Este ca și cum D-manoză are un adeziv sau un magnet care atrage aceste bacterii și nu le permite să se lipească de tractul urinar. De asemenea, acest zahăr acționează în activarea proteinei Tamm-Horsfall, care joacă un rol fundamental în apărarea organismului împotriva infecțiilor tractului urinar.

Suplimentele de D-manoză sunt disponibile, de asemenea, la plantum.ro. Aici putem găsi suplimente sub formă de pulbere, capsule sau tablete, dar și sub formă lichidă. D-manoza lichidă este extrem de apreciată pentru modul facil de administrare, în special pentru persoanele care au dificultăți în a înghiți suplimente solide.

Cum să luați extract de usturoi și D-manoză

Extractul de usturoi și D-manoză sunt substanțe naturale care pot fi folosite pentru prevenirea și tratarea infecțiilor tractului urinar. Extractul de usturoi poate fi folosit sub formă de capsule, cu doza uzuală de 500 mg pe zi, iar D-manoza în toate formele pe care le-am menționat mai sus, cu o doză de 500 mg până la 2 g pe zi. Pentru a stabili timpul de tratament și doză ideală pentru tine, discută cu medicul sau trebuie să urmezi instrucțiunile de pe ambalajul suplimentelor.

Cu sfaturile de mai sus și folosind suplimentele pe care le-am prezentat în acest articol, în special suplimentele cu D-manoză, poți inclusiv preveni apariția infecției urinare.

Scris de