Managementul riscului de mediu ar trebui să reprezinte unul dintre pilonii de susținere ai managementului general implementat de companii, indiferent de domeniul în care acestea activează.
Riscurile pentru orice agent economic pornesc de la problematica de mediu, fiind vizate potențialele pericole în privința nealinierii cu legislația și direcțiile europene actuale.
În acest context, firmele au în vedere efectele pe care le întâmpină pe fondul lipsei managementului riscului și a problemelor care afectează procesele operaționale ale acestora. Astfel, managementul riscului de mediu vizează luarea unor decizii sigure, raționale și eficiente privind protecția mediului, garantând o diminuare a nivelului de incertitudine.
Ce trebuie să urmărească companiile din perspectiva mediului?
Toți agenții economici trebuie să includă în strategia generală de business o viziune cât mai sustenabilă în ceea ce privește desfășurarea activității lor. Aceștia trebuie să utilizeze cele mai sigure practici, proceduri și soluții care să asigure un impact negativ cât mai mic asupra mediului.
În condițiile în care problemele de mediu se accentuează, este de la sine înțeles că este nevoie de o creștere a responsabilității față de mediu a tuturor agenților economici care desfășoară activități cu impact asupra lui.
De aceea, legislația de mediu impune acestora obținerea unor autorizatii de mediu, acestea având un rol definitoriu în determinarea modului de realizare a acestor activități. În plus, pe lângă cadrul de funcționare stabilit, autorizațiile de mediu reprezintă instrumente de management prin intermediul cărora sunt:
- Monitorizate procesele operaționale întreprinse și impactul generat de acestea mediului;
- Adoptate măsuri corective sau de îmbunătățire a activității pentru a obține un nivel ridicat de performanță.
O prioritate este și abordarea unui management eficient al riscurilor, agenții economici putând beneficia de o analiză a tipurilor de riscuri cu care s-ar putea confrunta. În baza analizelor efectuate, firmele reușesc să implementeze măsuri care să garanteze o funcționare optimă a activității.
În special pentru firmele producătoare și/ sau deținătoare de deșeuri este esențială gestionarea sigură a riscurilor, contribuind astfel la prevenirea și minimizarea oricărui potențial efect negativ generat mediului.
Având capacitatea de a conștientiza și monitoriza riscurile de mediu, aceste companii devin mult mai încrezătoare în deciziile lor de business.
Ce avantaje generează implementarea unui management eficient al riscurilor?
Implementarea unui management eficient al riscurilor furnizează multiple avantaje companiilor. Printre cele mai importante menționăm:
- Minimizarea expunerii la diferite riscuri ce ar putea afecta bunul mers al activității;
- Planificarea strategică mult mai bine efectuată;
- Diminuarea costurilor, prin prisma anticipării unor posibile efecte și acționarea la timp pentru a le preveni;
- Conformitatea cu prevederile cadrului legal privind protecția mediului;
- Îmbunătățirea operațiunii de auditare, fiind obținute rezultate concludente;
- Crearea unui climat de lucru sigur și echilibrat pentru angajați;
- Promovarea culturii organizaționale și a principiilor după care se ghidează compania;
- Obținerea unei mai bune imagini atât în domeniul de activitate, cât și la nivel de comunitate.
Concluzie
Analizarea tuturor aspectelor asociate managementului riscului de mediu permite o mai bună gestionare a potențialelor probleme, agenții economici asigurându-se de o îmbunătățire la nivelul performanțelor lor de mediu.