Meniu

Herpes buza: 7 remedii utile

Cubick 2 ani in urmă 7

Herpesul la buza este caracterizat prin aparitia unor vezicule mici si dureroase cauzate de virusul herpes simplex.

Odata contractat, acest tip de virus ramane permanent in organism, activandu-se odata la ceva timp din cauza unor diferiti factori declansatori.

Una dintre simptomele activarii acestui virus este aparitia veziculelor pline cu lichid la nivelul cavitatii bucale, acestea reprezentand si o posibila metoda de raspandire a patogenului.

Deoarece majoritatea persoanelor au contractat acest virus in tinerete prin contactul direct cu o persoana infectata, herpesul la buza este o problema destul de frecvent intalnita. Citeste in continuare acest articol pentru a afla despre cateva remedii si tratamente pentru herpesul de la buza, pentru a fi mai bine informat despre optiunile pe care le ai la dispozitie!

Tratament medicamentos

Una dintre cele mai populare optiuni pentru tratarea herpesului la buza sunt medicamentele si unguentele disponibile in majoritatea farmaciilor.

Fie ca este vorba de produse care pot fi ridicate fara prescriptie medicala sau medicamente cu prescriptie, este importanta folosirea acestora cat mai rapid posibil pentru a trata herpesul si pentru a accelera disparitia acestuia.

Multe dintre optiunile medicamentoase disponibile pot fi gasite sub forma de pastile sau creme cu aplicare topica, ceea ce inseamna ca poti alege modalitatea preferata de administrare.

Cu toate acestea, este recomandata citirea prospectului oricarui medicament si respectarea dozajului precizat de catre medicul specialist.

Otetul de mere

Cand vine vorba de remedii naturiste, una dintre cele mai folosite optiuni este otetul de mere datorita potentialelor sale abilitati de a combatere a bacteriilor, a virusurilor si a altor patogeni, lucru sustinut si de un studiu publicat in 2019 [1].

Trebuie mentionat insa, ca otetul de mere poate fi prea puternic pentru piele, ceea ce inseamna ca o poate irita semnificativ daca este aplicat direct pe herpes. Asigura-te astfel ca diluezi corespunzator otetul inainte de aplicare si ca nu il folosesti mai mult de doua ori pe zi!

Miere

Mierea este stiuta deja pentru proprietatile sale care pot ajuta la vindecarea leziunilor cutanate si a ranilor. Cu toate acestea, un studiu publicat in 2018 [2] a mentionat ca mierea obtinuta din arborii din Noua Zeelanda poate fi folosita si pentru tratarea herpesului la buza, printre multe altele.

Propolis

La fel ca mierea, propolisul este un alt produs apicol care poate ajuta la vindecarea ranilor si a leziunilor cutanate. Conform unui studiu publicat in 2016 [3], proprietatile sale antivirale pot fi benefice pentru vindecarea mai rapida a herpesului la buza.

Aloe vera

Aloe vera este o planta foarte comuna, care poate fi crescuta si in propria casa. Chiar daca cercetarile in acest domeniu sunt destul de limitate, exista insa un studiu tot din 2016 [4] care a evidentiat efectul inhibitor al acestei plante asupra herpesului la buze, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antivirale.

Reducerea stresului

Stresul este una dintre cauzele care pot activa virusul herpes simplex. Deoarece preventia este mult mai usor de realizat decat tratarea oricarei afectiuni in sine, una dintre metodele de reducere a riscului de herpes la buze este prin gestionarea corespunzatoare a stresului.

Incearca una sau mai multe optiuni de gestionare a stresului care pot fi gasite atat online, cat si in cabinete de specialitate, pentru a reduce riscul de activare a virusului si pentru potentiala crestere a calitatii vietii!

Aportul de vitamine C si E

In urma studiilor efectuate, vitaminele C si E pot fi folosite pentru a combate herpesul la buze. In timp ce vitamina C poate inactiva virusul herpes simplex, vitamina E poate ajuta la vindecarea zonei in care au aparut veziculele.

Chiar daca multe dintre aceste remedii naturiste prezinta potentiale efecte benefice, trebuie mentionat insa, ca nu exista pana in acest moment suficiente dovezi stiintifice care sa confirme aceste proprietati. Ca urmare, discuta cu un medic specialist inainte de a folosi orice forma de tratament naturist si respecta planul terapeutic prescris de acesta!

Referinte:

  1. Gopal J;Anthonydhason V;Muthu M;Gansukh E;Jung S;Chul S;Iyyakkannu S; “Authenticating Apple Cider Vinegar’s Home Remedy Claims: Antibacterial, Antifungal, Antiviral Properties and Cytotoxicity Aspect.” Natural Product Research, U.S. National Library of Medicine, 2019, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29224370/. Data accesarii: 11.02.2023
  2. Semprini, Alex, et al. “Kanuka Honey versus Aciclovir for the Topical Treatment of Herpes Simplex Labialis: A Randomised Controlled Trial.” BMJ Open, British Medical Journal Publishing Group, 2018, bmjopen.bmj.com/content/9/5/e026201. Data accesarii: 11.02.2023
  3. Yildirim, Ayse, et al. “Antiviral Activity of Hatay Propolis against Replication of Herpes Simplex Virus Type 1 and Type 2.” Medical Science Monitor : International Medical Journal of Experimental and Clinical Research, U.S. National Library of Medicine, 9 Feb. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4750782/. Data accesarii: 11.02.2023
  4. Rezazadeh, Fahimeh, et al. “Assessment of Anti HSV-1 Activity of Aloe Vera Gel Extract: An in Vitro Study.” Journal of Dentistry (Shiraz, Iran), U.S. National Library of Medicine, Mar. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771053/. Data accesarii: 11.02.2023
  5. Larson, Jennifer. “How to Get Rid of a Cold Sore Fast: Treatments and Home Remedies.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-a-cold-sore-fast. Data accesarii: 11.02.2023
  6. “Cold Sore Remedies: At Home Treatment for Cold Sores.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cold-sores-at-home-care. Data accesarii: 11.02.2023
  7. “The 7 Best Cold Sore Remedies.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/cold-sore-remedies. Data accesarii: 11.02.2023
Scris de