Coenzima Q10 este un compus pe care corpul îl produce și care ajută la generarea de energie în celule. Cu vârsta sau pe fondul unor afecțiuni de sănătate, organismul are tot mai puțină coenzimă Q10 la dispoziție pentru buna funcționare. De aceea, este necesară obținerea ei din alimente și suplimente alimentare. Totuși, moderația este cuvântul cheie, coenzima Q10 are contraindicații de administrare și poate fi riscantă introducerea ei în dietă, fără recomandarea medicului curant.
Ce este coenzima Q10?
Coenzima Q10, ubiquinol, este o substanță asemănătoare vitaminelor care este produsă în mod natural de organismul tău. Această coenzimă este esențială pentru funcționarea normală, contribuind la producerea de energie la nivel celular. Ea este, de asemenea, un puternic antioxidant, ce protejează celulele de efectele negative ale radicalilor liberi, substanțe care pot cauza leziuni la nivel celular și pot contribui la dezvoltarea unor boli cronice, precum bolile de inimă sau cancerul. (1)
În anumite situații, aportul extern de coenzimă Q10 poate fi necesar. Surse alimentare bogate în acest antioxidant sunt carnea de vită, puiul, peștele și organele animalelor, precum inima și ficatul. De asemenea, se găsește în cantități mai mici în uleiul de soia, nuci și semințe. Există și suplimente alimentare cu coenzima Q10, recomandate în special persoanelor care nu pot obține suficient compus prin dietă sau care au nevoie de un aport suplimentar.
Cu vârsta, nivelul de coenzima Q10 din organism tinde să scadă. Acest declin poate fi accelerat de anumite condiții de sănătate sau de utilizarea unor medicamente. În aceste cazuri, suplimentarea cu coenzima Q10 poate fi necesară, cu unele restricții. Continuă să citești acest material să vezi ce contraindicații are coenzima Q10 și care sunt riscurile la care te supui, dacă nu consulți medicul înainte. (2)
Beneficiile coenzimei Q10
Coenzima Q10 este un nutrient esențial care joacă un rol semnificativ în procesul de producere a energiei celulare. Prin transformarea alimentelor în combustibilul celular, coenzima Q10 poate crește nivelul de energie și rezistența fizică. Suplimentarea cu aceasta poate îmbunătăți exercițiul fizic la persoanele cu insuficiență cardiacă, lucru benefic pentru cei care suferă de oboseală cronică, dar și pentru atleți.
În ceea ce privește sănătatea inimii și prevenirea bolilor cardiovasculare, coenzima Q10 se pare că este un aliat important. Aceasta poate proteja inima de stresul oxidativ, poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți circulația sângelui. De asemenea, poate ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol.
Prevenirea îmbătrânirii premature este un alt beneficiu pe care coenzima Q10 îl poate aduce. Datorită proprietăților antioxidante puternice, aceasta poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii și a organelor interne.
Un alt domeniu unde coenzima Q10 pare a avea un rol protector este în cazul bolilor neurodegenerative, precum Parkinson și Alzheimer. Studiile realizate până în prezent au arătat că administrarea de coenzima Q10 poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce inflamația la nivelul creierului.
La toate acestea, mai trebuie să adăugăm că unele studii vorbesc despre diminuarea frecvenței și a intensității durerilor de cap, la administrarea dozelor controale de coenzimă Q10. Deși se vorbește și despre beneficiile pe care acest produs le poate oferi diabeticilor, mai sunt necesare investigații în acest sens. (1), (2)
Contraindicații și riscuri
Ca orice supliment, există anumite riscuri și contraindicații asociate consumului. Una dintre preocupări este legată de interacțiunea cu anumite medicamente. Se pare că această coenzimă poate interacționa cu medicamentele pentru scăderea colesterolului, anticoagulantele, medicamentele pentru diabet și unele medicamente prescrise în cancer, posibil afectând eficacitatea acestora.
În ceea ce privește efectele secundare, deși coenzima Q10 este în general considerată sigură pentru consum, există unele rapoarte despre posibile efecte secundare, precum dureri de stomac, greață, diaree sau iritabilitate.
Ca recomandare generală, este esențial să respecți doza indicată de coenzima Q10, deoarece consumul excesiv poate duce la tulburări ale ritmului cardiac sau scăderea tensiunii arteriale.
Coenzima Q10 poate fi contraindicată pentru anumite grupuri de persoane. Femeile însărcinate și cele care alăptează, dar și copiii ar trebui să evite consumul de coenzima Q10, deoarece nu există suficiente studii care să garanteze siguranța în aceste cazuri. (2), (3)
Cele mai citite articole
Coenzima Q10 este un compus solubil în grăsimi, ce seamănă cu vitaminele și care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. În ciuda avantajelor, coenzima Q10 are contraindicații și trebuie administrată cu precauție. Îți recomandăm să vorbești cu medicul înainte de a începe o cură cu acest produs, mai ales că specialistul îți știe istoricul medical și poate stabili dacă îți este de ajutor.
Surse de informare:
1. Coenzyme Q10 – https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602, Accesat 03.11.2023
2. CoQ10 Benefits, Side Effects, and Sources – https://www.verywellhealth.com/coenzyme-q10-88388, Accesat 03.11.2023
3. Coenzyme Q10 Capsules and Tablets – https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/20097-coenzyme-q10-capsules-and-tablets, Accesat 03.11.2023