Meniu

Ce este crowdfundingul si cum functioneaza?

Cubick 1 an in urmă 0 13

Crowdfundingul este practica de a finanta un proiect sau o afacere prin strangerea de bani de la un numar mare de oameni, de obicei prin internet. Crowdfundingul este o forma de crowdsourcing si finantare alternativa. In 2015, peste 34 de miliarde de dolari au fost stransi in intreaga lume prin crowdfunding. 

Crowdfundingul este vizat si de investitori mari si Vestor ofera mai multe cursuri pentru investitii si educatie financiara care sa ajute oamenii sa inteleaga cum functioneaza de fapt domeniul investitiilor.

Cum functioneaza crowdfundingul?

Crowdfundingul se bazeaza, in general, pe trei tipuri de actori – creatorul proiectului care propune ideea sau proiectul care urmeaza sa fie finantat, indivizi sau grupuri care sustin ideea oferind sprijin financiar si, de obicei, „platforma” in care proiectul se desfasoara, care este gazduita online, care reuneste partile pentru a lansa ideea, permite persoanelor sa contribuie cu sprijin financiar si permite creatorului proiectului sa acceseze finantarea. 

Crowdfunding a fost folosit pentru a finanta o gama larga de proiecte antreprenoriale cu scop profit, cum ar fi proiecte artistice si creative, cheltuieli medicale, calatorii si proiecte de antreprenoriat social orientate catre comunitate. Desi s-a sugerat ca crowdfundingul este puternic legat de sustenabilitate, validarea empirica a aratat ca sustenabilitatea joaca doar un rol fractionar in crowdfunding. 

Cele mai citite articole

Crowdfunding-ul bazat pe recompense a fost folosit pentru o gama larga de scopuri, inclusiv inregistrarea albumelor si promovarea filmelor, dezvoltarea de software liber, dezvoltarea inventiilor, cercetarea stiintifica  si proiectele civice. 

Multe caracteristici ale crowdfunding-ului bazat pe recompense, numite si crowdfunding non-equity, au fost identificate prin studii de cercetare. In crowdfundingul bazat pe recompense, finantarea nu se bazeaza pe locatie. 

Finantarea pentru aceste proiecte este distribuita inegal, cateva proiecte reprezentand cea mai mare parte a finantarii totale. In plus, finantarea creste pe masura ce un proiect se apropie de obiectivul sau, incurajand ceea ce se numeste comportamentul de turma. 

Cercetarile arata, de asemenea, ca prietenii si familia reprezinta o mare parte din strangerea de fonduri timpurie. Acest capital poate incuraja finantatorii ulterior sa investeasca in proiect. Desi finantarea nu depinde de locatie, finantarea este in mare masura legata de locatiile optiunilor traditionale de finantare. 

Cele mai citite articole

Scris de

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *