Meniu

Când şi de ce trebuie scoasă măseaua de minte?

Cubick 2 ani in urmă 7

Când şi de ce trebuie scoasă măseaua de minte?

Măseaua de minte reprezintă ultimul molar care apare, ultimul molar care este poziţionat în cavitatea bucală şi poate cel mai puţin important pentru omul modern obişnuit să consume mâncare procesată care nu trebuie mestecata foarte mult şi intens. Omul modern poate sau nu să aibă 1, 2, 3 sau 4 masele de minte, câte una în fiecare din extremităţile maxilarului superior şi al mandibulei, poate să le păstreze sau nu, acestea provocând de obicei apariţia inflamaţiilor şi durerilor greu de suportat. Pentru că este greu de curăţat, măseaua de minte este foarte predispusă dezvoltării cariilor şi mai ales a cariilor profunde.

Când creşte măseaua de minte şi de ce?

Măseaua de minte creşte destul de târziu, după vârsta de 18-20 de ani. Măselele de minte au un rol important în masticaţia, tăierea şi fărâmiţarea alimentelor, mai ales în trecut, când oamenii mâncau mai sănătos şi mai puţin procesat. Acum, rolul măselei de minte este preluat de ceilalţi molari şi premolari, de aceea de cele mai multe ori această măsea creşte strâmb şi cu probleme, fiind ultimele care erup, iar maxilarul nemaifiind atât de încăpător pentru această pereche de dinţi.

Măseaua de minte era utilă în trecut când oamenii aveau o alimentaţie bazată pe mâncare crudă, plante cu coajă dură, nuci, ţesut lemnos, carne mai mult crudă. Chiar dacă era dură şi netratata termic, hrana era mai uşor de mestecat cu ajutorul molarilor de minte. Măselele de minte nu mai sunt acum atât de importante şi de necesare în procesul de digestie al mâncării, de aceea, la 25% din populaţie, măselele de minte nici nu mai erup. La restul populaţiei, măselele de minte încă mai apar, însă de cele mai multe ori trebuie scoase la un cabinet stomatologic fiind foarte cariate şi provocând dureri severe.

Simptomele apariţiei măselei de minte şi poziţionarea acesteia

Măseaua de minte începe să erupă la maturitate, de aceea apar dureri, inflamaţi şi disconfort la nivelul gingiei, zona înroşindu-se şi devenind sensibilă la atingere şi provocând dureri de cap sau o presiune extinsă către nas, urechi şi ochi. De cele mai multe ori, pacienții au şi dificultăţi la deschiderea gurii şi la masticaţie, pentru că inflamaţia se extinde tot mai mult.

Molarul de minte se poate poziţiona:

Cele mai citite articole

·                    orizontal – provocând dureri şi inflamaţii, nereuşind să iasă la suprafaţă;

·                    oblic – iese la suprafaţă numai o parte a molarului de minte, împingând restul dinţilor, înghesuindu-i şi încălecându-i;

·                    vertical – creşte fără a provoca probleme.

Când trebuie scoasă măseaua de minte?

Măseaua de minte provoacă durere şi tumefiere, inflamaţii şi chiar aţe complicaţii, iar recomandarea specialiştilor este că aceasta să fie extrasă. Întotdeauna pacienţii trebuie să ceară părerea unui profesionist, iar procedura trebuie realizată de persoanele avizate. Atunci când molarul de minte produce dureri şi probleme, când nu poate erupe pentru că este ţinut sub os sau afectează ceilalţi dinţi, când este foarte cariat, atunci cu siguranţă trebuie scos.

Molarii de minte nu trebuie scoase dacă au o poziţie corectă, dacă pot fi igienizaţi în mod corespunzător atunci când se spală pe dinţi şi dacă nu produc dureri, atunci pot fi lăsaţi să erupă şi nu trebuie scoşi.

Cele mai citite articole

Scris de