Meniu

Când ar putea intra în discuţie terapia de cuplu într-o relaţie

Cubick 2 ani in urmă 0 7

Cele mai citite articole

Alegerea terapiei de cuplu este, pentru mulţi, un pas extrem de important pentru consolidarea relaţiei amoroase sau de familie pe care o au. Aceasta implică înainte de toate recunoaşterea faptului că lucrurile nu sunt perfecte între cei doi parteneri, ceea ce este adesea greu de făcut şi înfricoşător de recunoscut. Dar care sunt semnele care le-ar putea arăta celor doi parteneri că este cazul să apeleze la terapie de cuplu? În ce moment pot spera că aceasta poate fi soluţia salvatoare pentru relaţia lor?

Principalele motive pentru a participa la şedinţele de terapie de cuplu

  • Nu mai există încredere. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru căutarea terapiei de cuplu este nevoia de ajutor resimţită pentru a depăşi pierderea încrederii în partener. Poate că a fost infidelitatea sub formă de sex, poate că a fost o aventură emoţională sau poate că a fost vorba despre o serie de minciuni sau înşelăciuni cu privire la bani. Oricare ar fi fost situaţia, reconstruirea bazei de încredere poate fi adesea ajutată prin crearea unui forum în care ambele părţi sunt libere să-şi exprime vulnerabilitatea.
  • Certurile devin din ce în ce mai frecvente. În momentul în care partenerii observă că ritmul vieţii de zi cu zi se schimbă şi devine din ce în ce mai orientat spre conflicte, fie că este vorba despre certuri mici, fie că este vorba despre explozii uriaşe care lasă multă dramă în urma lor, este momentul ca aceştia să apeleze la terapia de cuplu cu speranţa ca aceasta mai poate salva relaţia pe care o au. Mai mult decât atât, este important de ştiut că micile certuri pot indica probleme semnificative în profunzime, dar care sunt tratate cu superficialitate.
  • Comunicarea este din ce în ce mai slabă. Poate că conflictul evident nu este problema, dar partenerul se simte în mod constant neînţeles sau ignorat. Sau poate simţi că nici măcar nu are vreo idee despre ceea ce se întâmplă emoţional cu partenerul său până târziu; el sau ea ar putea fi la fel de bine un străin. Adesea, unul dintre cele mai tangibile rezultate ale terapiei de cuplu este creşterea comunicării şi o îmbunătăţire majoră a calităţii acesteia. Un consilier calificat îi poate ajuta pe partenerii unui cuplu să se reconecteze, să se audă reciproc şi chiar să se înţeleagă mai bine în viaţa de zi cu zi.
  • Ceva este cu siguranţă greşit, dar nu se ştie despre ce este vorba. La fel ca în cazul terapiei individuale, uneori terapia de cuplu este utilă nu numai pentru rezolvarea problemelor, ci şi pentru identificarea acestora. Dacă ceva din dinamica căsătoriei s-a schimbat, dar partenerii nu îşi pot da seama cu adevărat despre ce este vorba sau nu se simt la fel de confortabil unul în prezenţa celuilalt ca pe vremuri, acestea sunt timpurii ca interacţiunile devin nesănătoase sau disfuncţionale. Nu înseamnă că o persoană este de vină, ci mai degrabă că relaţia în sine ar avea nevoie de o reglare, iar cabinetul terapeutului este adesea un loc foarte benefic pentru a începe acest proces.
  • Unul sau ambii parteneri devin disfuncţionali în timpul unui conflict. Modul în care un cuplu gestionează conflictul este unul dintre cei mai buni predictori ai faptului dacă relaţia lor va depăşi distanţa. Poate că unul dintre parteneri este cel care termină cearta, devine răzbunător sau are o atitudine pasiv-agresiva care nu place celuilalt. Din păcate, există de cele mai multe ori o lipsă de modalităţi funcţionale de gestionare a conflictelor, ceea ce serveşte la înrăutăţirea problemei iniţiale.

Cele mai citite articole

Scris de

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *