Meniu

Berea: Câte tipuri de bere există și care sunt beneficiile acesteia

Cubick 3 luni in urmă 0 0

Berea, una dintre cele mai vechi și apreciate băuturi din lume, este subiectul unui interes continuu și al unei iubiri neabătute din partea multor oameni. Această băutură, cu o istorie care se întinde pe mii de ani, a evoluat într-o mare varietate de arome, tipuri și stiluri.

De la berea blondă ușoară până la berea închisă la culoare și bogată în arome, oferta este vastă și captivantă. Dar berea nu este doar o plăcere gustativă; ea are și numeroase beneficii pentru sănătate și joacă un rol important în cultura umană.

Câte tipuri de bere există?

Câte tipuri de bere există?

Sursa foto

Există o varietate incredibilă de tipuri de bere disponibile în întreaga lume, fiecare având caracteristici distincte în ceea ce privește gustul, aroma, culoarea și ingredientele utilizate. Iată o trecere în revistă a celor mai comune tipuri de bere:

 1. Berea Lager: Este unul dintre cele mai populare tipuri de bere din lume. Lagerul este produs folosind fermentație la temperaturi scăzute și are un gust ușor, răcoritor și puțin amărui. Varietăți notabile includ Pilsner, Helles și Märzen.
 2. Berea Pilsner: Această bere este subtipul lager și este cunoscută pentru gustul său revigorant, culoarea aurie și aromele de hamei și malț. Berea Pilsner este reprezentată de marca Pilsner Urquell din Cehia.
 3. Berea Ale: Ale este un termen colectiv care include o gamă largă de stiluri, de la Pale Ale și IPA (Indian Pale Ale) la Stout și Porter. Aceste beri au în general un gust mai bogat, cu arome puternice de hamei sau malț. Pale Ale, de exemplu, are un gust fructat și ușor amărui, în timp ce Stout-ul are un gust bogat, cu arome de ciocolată și cafea.
 4. Berea Indian Pale Ale (IPA): Este renumită pentru aromele sale de hamei, care pot varia de la fructate la florale și ierboase. IPA poate avea un gust ușor amărui și un conținut mai ridicat de alcool.
 5. Berea Blondă: Este o bere ușoară, de obicei cu un conținut scăzut de alcool și o aromă ușoară de hamei. Este o opțiune populară pentru cei care doresc o bere ușoară și răcoritoare.
 6. Berea Neagră sau Stout: Cu o culoare închisă și arome puternice de cafea, ciocolată și malț prăjit, Stout-ul este preferat de mulți pentru gustul său robust și consistent.
 7. Berea Porter: Asemănătoare cu Stout-ul, dar de obicei mai ușoară și cu arome de ciocolată, cacao și fructe uscate.
 8. Berea Wheat (de grâu): Această bere este fabricată în principal din grâu, ceea ce îi conferă un gust ușor, efervescent și arome subtile de citrice și ierburi. Hefeweizen și Witbier sunt exemple comune de bere de grâu.
 9. Berea Lambic: Este o bere belgiană unică, fermentată spontan cu drojdii sălbatice și bacterii. Lambic poate fi aromat cu fructe, precum cireșe (Kriek) sau zmeură (Framboise), rezultând beri cu un gust acrișor și complex.
 10. Berea Trappist: Aceste beri sunt produse de călugări trapiști în mănăstiri din Belgia și alte țări. Ele includ variante precum Dubbel, Tripel și Quadrupel, fiecare cu arome și niveluri de alcool diferite.
 11. Berea Imperial: Aceste beri se caracterizează prin conținutul ridicat de alcool și arome intense de malț și hamei. Imperial Stout și Imperial IPA sunt exemple comune.
 12. Berea Gose sau Berliner Weisse: Sunt beri ușor acide, cu arome de fructe sau ierburi. Acestea sunt adesea servite cu adăugarea de sare sau fructe, ceea ce le conferă un gust unic.
 13. Berea Saison: Originară din Belgia, această bere are arome fructate, condimentate și ușor picante. 
 14. Berea Kölsch: Un tip de bere ale germană, Kölsch este ușoară, cu un gust ușor amărui și un caracter delicat.

Acestea sunt doar câteva exemple din gama variată de tipuri de bere disponibile. Fiecare tip de bere are propriile sale trăsături, istorie și caracteristici care îi fac unic. 

Cele mai populare tipuri de bere

Cele mai populare tipuri de bere

Sursa foto

Berea Lager:

Berea Lager este unul dintre cele mai răspândite și iubite tipuri de bere în întreaga lume. Aceasta este produsă folosind fermentația la temperaturi scăzute, ceea ce conferă lagerului un gust ușor, răcoritor și puțin amărui. 

Cu o culoare care poate varia de la auriu deschis la ambrat, berea Lager oferă o experiență de băut plăcută și revigorantă. Unele dintre cele mai cunoscute variante de Lager includ Pilsner, Helles și Märzen. 

Este o bere blondă, obținută prin fermentație joasă, care are circa 4-5% alcool. Compoziția și spuma sunt mai ușoare comparativ cu alte beri. Se recomandă să se consume la o temperatură de 5 grade Celsius. 

Berea este obținută prin fermentarea drojdiei la o temperatură cuprinsă între 5 și 13 grade Celsius în prima săptămână. Aceasta va scădea treptat până la o temperatură de 0-2 grade Celsius

Pilsnerul, de exemplu, este renumit pentru gustul său proaspăt și aromele de hamei, în timp ce Märzen este adesea asociat cu festivalurile de bere din Germania și are un gust mai bogat, cu arome de malț.

Berea Lager se împarte în patru categorii distincte, fiecare cu propriile caracteristici care adaugă diversitate și profunzime experienței de degustare.

 • Pilsner Lager/Extra Lager:

 Acest tip de bere Lager reprezintă aproximativ două treimi din producția mondială de bere. Berea Pilsner Lager este, fără îndoială, cea mai cunoscută și răspândită, oferind un gust ușor amărui și o aromă subtilă cu note de hamei. 

Pe de altă parte, berea Extra Lager se remarcă prin aromele sale mai puternice, așa cum sugerează și numele. Cu o nuanță „blondă” și reflexe aurii, obținute din malțul deschis la culoare, aceste beri oferă o experiență revigorantă și accesibilă.

 • Special Lager: 

Cele mai citite articole

Cu o concentrație alcoolică de aproximativ 5%, berea Special Lager impresionează prin culoarea sa aurie cu accente de chihlimbar. Gustul este bogat, însoțit de arome puternice de malț și hamei nobil, ceea ce o face o opțiune preferată pentru cei care caută o bere cu caracter distinct și plină de savoare.

 • Extra Lager: 

Caracterizată de un conținut de alcool cuprins între 6 și 7%, berea Extra Lager își face simțită prezența cu o aromă intensă. Culoarea sa aurie cu accente de cupru provine de la malțul prăjit, iar gustul este remarcabil de intens și puțin amărui. 

 • Bock și Black Lager: 

Aceste tipuri de bere Lager se remarcă prin nuanțele lor brune și concentrația de alcool de 5-6%. La fel ca în cazul Extra Lager, spuma este cremoasă, iar aroma este puternică și ușor amăruie. Aceste beri oferă o experiență mai bogată și mai complexă, iar gustul lor se intensifică atunci când sunt servite la o temperatură mai ridicată.

Berea Ale:

Berea Ale, în contrast cu berea Lager, este cunoscută pentru procesul său de fermentație la o temperatură mai înaltă și durată mai scurtă, situată între 14 și 25 de grade Celsius și cuprinzând de obicei între 3 și 6 zile. Aceste condiții dau naștere berilor cu un gust mai intens, bogat și complex. Există mai multe sortimente celebre de bere Ale, fiecare cu propriile caracteristici distinctive:

 • India Pale Ale (IPA): Această bere Ale se remarcă prin culoarea sa deschisă, cu nuanțe de arămiu și chihlimbar. Concentrația de alcool variază de obicei între 5 și 7%, iar gustul său se caracterizează prin amărăciunea pronunțată, însoțită de o aromă puternică de hamei. IPA este un adevărat punct de referință în lumea berilor artizanale.
 • Abey: Cu o concentrație alcoolică de aproximativ 6,5%, berea Abey prezintă o culoare ușor brună și un gust intens, aducând în minte arome de fructe precum bananele sau merele. Această bere este de obicei servită la o temperatură de 6 grade Celsius, evidențiind astfel aromele sale complexe.
 • Stout: Această categorie de bere Ale se distinge prin culoarea sa brună și gustul său bogat și intens, adesea asociat cu aromele cafelei. Stout-ul este de obicei servit la o temperatură mai ridicată, între 8 și 10 grade Celsius. Unul dintre cele mai renumite exemplare de Stout este berea irlandeză Guinness, apreciată pentru gustul său distinct și spuma densă și cremoasă.

Berea Ale este o categorie largă de beri care include o gamă variată de stiluri, de la Pale Ale și IPA (Indian Pale Ale) până la Stout și Porter. Acest tip de bere este renumit pentru gustul său mai bogat, aromele puternice de hamei sau malț și gama sa variată de culori. 

De exemplu, Pale Ale oferă un gust fructat și ușor amărui, cu arome de hamei care pot varia de la citrice la fructe tropicale. Pe de altă parte, Stout-ul are un gust bogat, cu arome de ciocolată și cafea, iar Porter-ul oferă arome de malț prăjit și ciocolată. Berea Ale oferă o experiență de degustare diversă și fascinantă pentru iubitorii berii.

Berea Wheat (de grâu):

Berea Wheat este un alt tip de bere care câștigă tot mai multă popularitate. Aceasta este produsă în principal din grâu și, în unele cazuri, din orz, și are un gust ușor, efervescent și revigorant. Berea Wheat este adesea asociată cu arome subtile de citrice, banane și ierburi, făcând-o o alegere excelentă pentru cei care caută o bere ușoară și răcoritoare în zilele călduroase de vară. 

Stiluri precum Hefeweizen (bere de grâu cu drojdii deasupra) și Witbier (bere albă) sunt exemple comune de bere Wheat și oferă o varietate de arome și caracteristici unice.

Alte tipuri de beri

Alte tipuri de beri

Sursa foto

În afara celor menționate anterior, există și alte tipuri interesante de bere, fiecare cu propriile sale caracteristici și particularități:

Berea din grâu (Wheat Beer): 

Această categorie de bere este produsă în principal din grâu, ceea ce conferă o textură ușoară și efervescentă. Berea din grâu este adesea asociată cu arome subtile de citrice, banane și ierburi. Stiluri notabile includ Hefeweizen (bere de grâu cu drojdii deasupra) și Witbier (bere albă), care aduc o prospețime plăcută și potrivită pentru zilele călduroase de vară.

Berea de fermentație spontană (Lambic): 

Această categorie de bere, originară din Belgia, este produsă prin fermentație spontană cu drojdii sălbatice și bacterii. Lambic poate fi aromat cu fructe, precum cireșe (Kriek) sau zmeură (Framboise), rezultând beri cu un gust acrișor și complex. Fermentația spontană îi conferă caracteristicile sale unice.

Berea fără alcool (Non-Alcoholic Beer): 

Această bere este concepută pentru a oferi gustul și aroma berii tradiționale, dar cu un conținut foarte scăzut de alcool sau fără alcool deloc (de obicei, sub 0,5% alcool). Berea fără alcool este o opțiune pentru cei care doresc să se bucure de gustul berii fără efectele alcoolului. Acest tip de bere este disponibil într-o varietate de stiluri, de la lager la ale.

Tu ce alegi ?

Cele mai citite articole

Scris de

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *