Placinta este un preparat culinar universal apreciat, cu o istorie indelungata si o diversitate incredibila. Fie ca este vorba de o placinta sarata cu branza sau carne, fie ca discutam despre una dulce cu fructe, variantele sunt nesfarsite. In acest articol, vom explora cateva retete delicioase de placinta care sunt pe cat de diverse, pe atat de savuroase.
Placinta cu mere
Placinta cu mere este un desert clasic, iubit de multi pentru simplitatea sa si gustul inconfundabil. Aceasta placinta este de obicei asociata cu traditiile americane, desi reteta sa a fost adaptata in diverse moduri peste tot in lume.
Ingrediente necesare:
- 1 kg de mere – preferabil mere acrisoare, cum ar fi cele Granny Smith
- 200 g zahar – puteti ajusta cantitatea in functie de preferintele personale
- 2 lingurite scortisoara – pentru o aroma intensa
- 1 lingurita nucsoara
- Un aluat de placinta – fie preparat acasa, fie din comert
Prepararea incepe prin curatarea si taierea merelor in felii subtiri. Acestea se amesteca cu zaharul, scortisoara si nucsoara, apoi se lasa deoparte pentru a permite aromelor sa se intrepatrunda.
Intr-o tava de placinta, se aseaza aluatul, dupa care se toarna amestecul de mere. Deasupra, se poate adauga un grilaj din fasii de aluat pentru un aspect traditional. Placinta se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 45 de minute, pana cand aluatul capata o culoare aurie.
Placinta cu branza si marar
Placinta cu branza si marar este o optiune sarata perfecta pentru un pranz usor sau o gustare. Aceasta este populara in bucataria romaneasca si poate fi servita calda sau rece.
Ingrediente necesare:
- 500 g branza de vaci – pentru un gust mai intens, puteti folosi branza telemea
- 3 oua – pentru a lega compozitia
- 1 legatura de marar proaspat – tocat marunt
- 500 g foi de placinta – din comert sau preparate acasa
- 50 g unt topit – pentru uns foile de placinta
Combinati branza cu ouale batute si mararul, amestecand pana la omogenizare. Intr-o tava, ungeti foile de placinta cu unt si asezati-le una peste alta. La mijloc, adaugati compozitia de branza. Continuati cu restul de foi, unse in prealabil. Placinta se coace la 180 de grade Celsius timp de 35-40 de minute pana devine aurie.
Placinta cu spanac si feta
Placinta cu spanac si feta, cunoscuta sub numele de spanakopita in Grecia, este o combinatie perfect echilibrata intre savoarea branzei feta si prospetimea spanacului. Aceasta reteta este atat de versatila incat poate fi ajustata in functie de preferintele personale.
Ingrediente necesare:
- 500 g spanac proaspat sau congelat
- 200 g branza feta – sfaramata
- 1 ceapa mare – tocata marunt
- 2 oua – pentru a lega umplutura
- 500 g foi de placinta
Incepeti prin a sota ceapa pana devine aurie, apoi adaugati spanacul si gatiti pana se inmoaie. Combinati cu branza feta si oua, amestecand bine. In tava de placinta, alternati straturi de foi unse cu ulei de masline si compozitia de spanac. Coaceti la 180 de grade Celsius timp de 40 de minute.
Placinta cu dovleac
Placinta cu dovleac este un desert indragit, mai ales in sezonul toamnei. Gustul dulce si condimentat al dovleacului este completat de arome precum scortisoara si cuisoare, facand acest desert perfect pentru mesele de sarbatoare.
Ingrediente necesare:
- 500 g piure de dovleac – homemade sau din comert
- 200 g zahar brun
- 2 lingurite scortisoara
- 1 lingurita cuisoare macinate
- 1 aluat de placinta
Amestecati piureul de dovleac cu zaharul, scortisoara si cuisoarele. Turnati amestecul peste aluatul asezat in tava si coaceti la 180 de grade Celsius pentru 50 de minute, sau pana cand umplutura se intareste.
Placinta cu carne
Placinta cu carne este satioasa si versatila, putand fi preparata cu diverse tipuri de carne, precum vita, porc sau pui. Este o masa completa, ideala pentru a fi servita la pranz sau cina.
Ingrediente necesare:
- 500 g carne tocata – vita sau porc
- 1 ceapa mare – tocata
- 2 catei de usturoi – zdrobiti
- 1 lingura pasta de rosii
- 500 g foi de placinta sau aluat fraged
Caliti ceapa si usturoiul, adaugati carnea tocata si pasta de rosii. Gatiti pana cand carnea este bine facuta. In tava, asezati straturi de foi de placinta unse cu ulei, alternand cu amestecul de carne. Coaceti la 180 de grade Celsius timp de 45 de minute.
Placinta cu branza dulce si stafide
Placinta cu branza dulce si stafide este un desert romanesc foarte popular, perfect pentru a fi savurat alaturi de o cafea sau un ceai.
Ingrediente necesare:
- 500 g branza dulce de vaci
- 150 g zahar
- 100 g stafide – inmuiate in rom pentru un plus de aroma
- 3 oua
- 500 g foi de placinta
Amestecati branza cu zaharul, stafidele si ouale. Asezati compozitia intre straturi de foi de placinta unse cu unt. Coaceti la 180 de grade Celsius timp de 40 de minute, pana cand placinta devine aurie.
Placinta cu ciocolata
Placinta cu ciocolata este un deliciu pentru iubitorii de ciocolata. Cu o umplutura bogata si decadenta, aceasta placinta va cuceri orice desert.
Ingrediente necesare:
- 200 g ciocolata neagra
- 100 g zahar
- 3 oua
- 100 ml smantana pentru frisca
- 1 aluat de placinta
Topiti ciocolata si amestecati-o cu zaharul, ouale si smantana. Turnati amestecul peste aluat si coaceti la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute. Lasati sa se raceasca complet inainte de a servi.
Placinta este un preparat cu radacini adanci in culturile culinare din intreaga lume, de la clasica placinta cu mere americana, la spanakopita greceasca. Diversitatea retetelor de placinta aduce in prim-plan creativitatea si posibilitatea de a adapta ingredientele dupa preferinte. Cu ajutorul acestui articol, speram ca ati gasit inspiratia necesara pentru a crea noi experiente culinare in propria bucatarie.