Medicul dentist este cel care stabileste planul de tratament si procedura stomatologica potrivita in functie de problema dentara cu care se confrunta un pacient. Oricat de grava ar parea problema, extractia dentara ramane ultima solutie la care apeleaza medicii dentisti, obiectivul acestora fiind de a salva orice dinte, chiar daca acesta pare irecuperabil, deoarece lipsa dintilor poate duce la aparitia altor probleme.
Exista insa situatii in care eliminarea dintelui bolnav este singura solutie prin care pot fi tratate problemele dentare ale pacientilor sau eliminate sursele de infectie din cavitatea bucala, cum ar fi:
Dintele este grav infectat sau cariat
Daca este vorba de o carie mica, detectata suficient de devreme, medicul stomatolog poate readuce dintele la functia si aspectul sau original. Cu toate acestea, in cazul in care caria s-a extins, ducand chiar la aparitia unei infectii, tratamentul de canal si al coroanei pot fi insuficiente pentru salvarea dintelui cariat.
Dintele a suferit leziuni grave sau s-a fracturat
Un accident poate duce la aparitia unei leziuni la nivelul dintilor sau la pierderea unuia dintre acestia. Un dinte fracturat este mai vulnerabil in fata cariilor, iar marginile sale zimtate pot afecta tesuturile interne ale gurii, inclusiv buzele, limba si obrajii. Drept urmare, este posibil ca dentistul sa fie nevoit sa il extraga.
Suprapunerea dintilor
Cresterea dintilor nu are loc intotdeauna corect, astfel ca unii pacienti se pot confrunta cu dinti crescuti disproportional sau care s-au deplasat intr-o directie gresita, rezultand astfel o dantura nealiniata.
In general, in astfel de situatii este necesar un tratament ortodontic cu aparat dentar, pentru care uneori este necesara si extractia dentara, pentru a face loc dintilor sa se alinieze corect.
Dinti care nu pot erupe
O alta problema a carei rezolvare este numai extractia este imposibilitatea dintilor de a erupe, problema specifica mai ales molarilor de minte. Acesti dinti fara nicio utilitate pot cauza numeroase probleme dentare, motiv pentru care medicii dentisti recomanda adesea sa se apeleze la procedura de extractie molar chiar daca nu prezinta inca nicio afectiune.
Din cauza pozitionarii acestora, in cel mai indepartat loc de pe maxilar, curatarea lor este insuficienta, ducand astfel la aparitia cariilor si tuturor problemelor asociate acestora.